maanantai 16. kesäkuuta 2014

Surkea juhlija

Olimme puolison kanssa viikonloppuna ystäväpariskunnan tyttären rippijuhlissa. Kyseinen perhe on aina pitänyt juhlimisesta ja panostanut niihin. Ei mitään pröstäilyä tai överiä, vaan tyylikästä vaivannäköä ja rento tunnelma.

Pääsin elämäni ensimmäistä kertaa istumaan pitkään 50 hengen ruokapöytään. Tarjottavat tulivat ravintolan puolesta, joten kokkaamisen sijaan perhe oli panostanut musiikkiesityksiin. Isä piti lapselleen kauniin puheen, joka oli vähän väliä katketa liikutuksesta. 

Rippilasta kehuttiin muutenkin paljon, missä on tapahtunut selkeä muutos minun nuoruudestani. Silloin ei koskaan kehuttu ketään, ja pahaa pelkään, että olen omassa äitiydessäni syyllistynyt kehumattomuuteen. Vaikea toimia muuten, kun malli on mikä on.

Minä inhoan juhlien järjestämistä, vaikka mielelläni käyn muiden juhlissa. Stressaan pakollisista perhejuhlista ihan älyttömästi, ja itse juhlissa olen kireä viulunkieli, joka ei pysty hetkeksikään pysähtymään ja rentoutumaan. Olen onnellinen, kun kotikutoiset juhlamme ovat ohi.

Ensi vuonna keskimmäinen pääsee ripille, ja minä täytän 50 vuotta. Rippijuhlat järjestetään, totta kai, mutta omia synttäreitä en ole ollut aikeissajuhlia. Inhoan keskipisteenä olemista, enkä luultavasti kestäisi kuulla itsestäni kauniita asioita, joita vieraat olisivat pakotettuja lausumaan.

Nyt mietin, että pitäisikö sittenkin järjestää juhlat ja kutsua sinne sukulaisten lisäksi ystäviä ja työkavereita.  Voisiko juhliminen olla sittenkin kivaa?

1 kommentti:

 1. Hei, kiitos kirjoituksesta joka koskettaa varmaan monia meidän sukupolven ihmisiä. Luulen ja toivon, että seuraava polvi, nämä nykyiset rippilapset, ovat jo tottuneet olemaan esillä ja vastaanottamaan kehuja. Se voi olla parasta mitä Facebook on saanut aikaan: että on luonnollista sanoa että tykkää, kehua toisen onnistumisia.

  Saanko vähän ehdotella, sen kummemmin tuntematta elämäntilannettasi ja ympyröitäsi: jos tykkäät juhlia mutta et järjestää juhlia, anna muiden hoitaa vastuu. Jos et tykkää olla huomion keskipisteenä, järjestä jotain muuta keskipisteeksi. Kaksi tuttua on järjestänyt juhlat perheensä harrastukseen liittyen, toisen juhlissa esiintyi musiikkiopistolaisia (ja lahjarahat ohjattiin flyygelirahastoon tms.) ja toinen ohjasi lahjarahat partiolippukunnalle, ja partiolaiset sitten keittivät ja tarjoilivat lohikeittoa koko suvulle. Monessa museossakin voi järjestää museosynttärit, ja tarjota kakkukahvit museon kahvilassa ! Onko sinulle läheisessä museossa joku näyttely jonka koet läheiseksi ? Sinne voisi pyytää lyhyen opastuksen. Telkkarimainosta parodioiden, joku kertomaan 50 vuoden takaisista äyskäreistä ja sitten kaikki museon pihalle grillaamaan.
  Jos sinulla on vuosi aikaa omiin juhliiisi, katso ja muistele muiden juhlia sillä silmällä, että mitkä elementit haluat omiisi.

  Minusta ainakin parhaita juhlia on olleet ne joista näkee että juhlakalu nauttii.

  terveisin Enna

  VastaaPoista