tiistai 16. kesäkuuta 2015

Entinen lapsiperhe

Meillä on kolme tytärtä.

Vielä muutama vuosi sitten elimme täydellistä lapsiperhe-elämää, jossa puolison kanssa hoidimme lapsia liukuhihnatyylillä. Muistan, miten kantoliina oli ihan ehdoton kapistus, koska sen avulla sain kädet vapaiksi.

Kolmen lapsen kanssa liikkuminen ei ollut aina yksinkertaista. Meillä ei ollut rahaa riittävän isoon autoon, joten matkustaminen oli yhtä ahtaamista ja tunkemista ja epämukavaa kaikille. Etupenkki oli varattu turvaistuimelle, joten minä jouduin ahtautumaan takapenkille kahden muun turvaistuimen väliin.

Maailma on mitoitettu kaksilapsisille perheille: kolmas oli aina ylimääräinen. Muistan, miten metsäsin majoituspaikassa kolmannelle lapselle vuodevaatteita, kun niitä ei etukäteisilmoituksesta huolimatta ollut. Tai miten kolmilapsiselle perheelle ei ollut majoituspaikassa ylipäätään tilaa. Olisi pitänyt ottaa kaksi hotellihuonetta.

Risteilyllä emme koko perheenä käyneet enää sen jälkeen, kun keskimmäinen ja kuopus eivät enää mahtuneet samaan sänkyyn. Ikinä en onnistunut varaamaan perhehyttiä, vaikka legendan mukaan sellaisia on olemassa. Etelänmatkoihin ei meillä ollut kolmen lapsen kanssa koskaan varaa.

Meillä ei ollut tukiverkkoa. Minun vanhempani ovat kuolleet jo 20 vuotta sitten, ja puolison vanhemmat asuvat kaukana pohjoisessa. Päiväkoti oli meidän tukiverkkomme, joten älkää tulko puhumaan minulle subjektiivisen päivähoidon rajoituksista.

Vuosia meni niin, että kävimme puolison kanssa kahdestaan ulkona ainoastaan hääpäivänä. Yhden päivän aikana kävimme ulkona syömässä, elokuvissa, taidenäyttelyssä, kahvilla, kävelyllä... Parisuhde oli melko lailla hyllyllä useamman vuoden.

Nyt on toisin. Esikoinen muutti omaan kotiin lähes kaksi vuotta sitten. Kotona olevat tytöt viettävät entistä enemmän aikaa kavereittensa kanssa ja entistä vähemmän aikaa meidän kanssamme. Olemme yhä useammin kahdestaan kotona tai siellä on korkeintaan kuopus.

Luopuminen ei ole kaikilta osin helppoa, vaikka näinhän tämän kuuluukin mennä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti