maanantai 29. kesäkuuta 2015

Ystäväni juoppo

13-vuotiaana ystävystyin uuden luokkakaverin kanssa. Hän oli poika, mutta välillämme ei ollut tuolloin eikä koskaan muulloinkaan mitään romanttista. Me olimme ystäviä. En tarkoituksella lisää "vain"-sanaa, koska ystävyytemme oli hieno asia.

Lukiossa ympärillemme kehittyi porukka, johon kuului molempien muita kavereita sekä kyseisen pojan kaksi nuorempaa sisarusta ja heidän kavereitaan. Vietimme paljon aikaa yhdessä pojan vanhempien talon yläkerrassa. Se oli meidän nuorisotilamme. Sittemmin olen miettinyt, miten vanhemmat kestivät meitä.

Eilen oli perhejuhlat, joissa tapasin kyseisen pojan. Pidän nykyään enemmän yhteyttä sisareen ja hänen kaksoisveljeensä kuin poikaan itseensä ja siihen on syy.

Hänestä nimittäin tuli alkoholisti. Ja alkoholisti on ystävänä raskasta seuraa. Raskasta on myös ollut seurata valintoja, jotka ovat johtaneet entisen hyvätuloisen menestyjän työelämän ulkopuolelle ja menettämään terveytensä. Raskasta on todeta, että ystävä näyttää vieläkin huonommalta kuin viimeksi kohdattaessa.

Interventioita on matkan varrella yritetty monta kertaa monin eri tavoin ja monella eri kokoonpanolla. Yhdessä vaiheessa hänen perheensä päästi tarkoituksella tilanteen niin pitkälle, että ystäväni vietti yönsä kodittomien yömajassa. Tuosta tilasta hän on onneksi noussut, mutta alkoholi on edelleen elämän tärkein kumppani.

Ongelman ydin on ongelman kieltäminen.

Ystävä tilitti minulle terveysongelmiaan, joita riittää ja joiden päaasiallinen syy on alkoholissa ja tupakassa. Suomalainen terveydenhuolto tutkii ja hoitaa juoppoja parhaansa mukaan, mutta hoidosta ei ole mitään hyötyä, kun liiallinen alkoholin käyttö ja tupakointi jatkuu. Money not well spent, sanoisin.

Kesken ystäväni tilityksen kysyin, minkä verran hän arvelee elintavoillaan olevan osuutta terveysongelmiin.

"Juopottelen paljon vähemmän kuin sä luulet", hän vastasi. Ongelmat johtuvat kuulemma siitä, että hän ei syö riittävän terveellisesti eikä liiku riittävästi.

Ongelman ydin on ongelman kieltäminen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti