torstai 6. elokuuta 2015

Yhden aikakauden loppu

Heitin eilen kymmenen vuotta hyvin palvelleen kuukautiskuppini roskiin.

Minulla on viimeksi olleet kunnolliset kuukautiset helmikuussa 2015. Huhtikuussa oli pari päivää pientä vuotoa, mutta kesä meni ilman mitään. Nyt on taas pientä vuotoa.

Jos tilanne joksikin muuksi vielä talven aikana muuttuu, siteitä ja tamponeita on varalla vähän siellä sun täällä.

Kuukautiseton elämä on ihanaa, etenkin, kun muut vaihdevuosioireet ovat jostain syystä kadonneet. Ehkä viileä kesä on vaikuttanut siihen, että keväällä vaivanneet kuumat aallot ovat kadoksissa.

En kaipaa kuukautisia, mutta onhan tämä taas uusi merkki muutoksesta ja vanhenemisesta. Kuukautiset ovat naisen elämän keskeistä sisältöä vuosikymmenten ajan, joten niiden loppuminen väkisinkin mietityttää.

Mitä kaikkea kuukautisten päättyminen elimistössäni muuttaa ja miten se näkyy? Tästä nimittäin se varsinainen menopaussi kaikkine mahdollisine oireineen vasta alkaa.

Vanheneminen nopeutuu estrogeenin vähenemisen myötä. Luusto haurastuu, iho ja limakalvot ohenevat, virtsanpidätyskyky heikkenee, keskushermosto rappeutuu sekä sydän- ja verisuonisairauksien riski lisääntyy. Aineenvaihdunta hidastuu, minkä vuoksi naiset lihovat helposti kuukautisten loppumisen jälkeen.

Lohdullinen tulevaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti